Makanan Khas Minangkabau
Makanan Khas Minangkabau
Indonesia merupakan negara yang kaya akan kuliner dengan cita rasa khas. Salah satu daerah yang menawarkan makanan khas yang lezat adalah Minangkabau. Ada banyak makanan khas minangkabau yang perlu anda ketahui, jika anda pergi berwisata ke sana atau sempat lewat di Minangkabau, anda perlu mencoba wisata kuliner khas minangkabau.
Namun jika anda belum mengetahuinya maka berikut ini adalah informasi mengenai 10 makanan khas Minangkabau yang bisa anda cicipi.
Nasi kapau sekilas akan sangat mirip dengan nasi padang atau dengan nasi rendang. Namun tetap saja akan ada perbedaan yang bisa Anda temukan.
Beras ini cukup terkenal di kalangan masyarakat Minangkabau dan sekitarnya karena rasanya yang tidak kalah dengan rasa nasi rendang. Makanan ini akan sangat mudah anda temukan ketika berada di agam, Sumatera Barat.
Nasi kapau terdiri dari nasi dengan sambal dan juga lauk khas dari minangkabau.
Makanan ini juga biasanya akan disajikan dengan gulai vena kaku sapi atau kerbau dan berbagai jenis gulai lainnya. Lauk yang juga sering ditambahkan pada nasi ini adalah sayur nangka.
Kalium baluik Minangkabau
Makanan selanjutnya yang masuk sebagai salah satu makanan khas Minangkabau adalah Kalio baluik. Jika dilihat dari bahan dan cara memasaknya, makanan ini sangat mirip dengan rendang.
Perbedaan makanan kalio baluik ini dengan rendang adalah warnanya yang lebih coklat muda karena proses memasaknya tidak selama proses memasak rendang.
Makanan ini memiliki tekstur yang agak lengket yang juga basah seperti ada karamel. Dari segi rasa, makanan ini sangat menggoda dan juga kaya akan rempah-rempah yang lezat.
Jika dibandingkan dengan rendang, kalio baluik lebih variatif karena banyak juga yang dibuat dengan bahan dasar daging ayam, hati sapi dan lain-lain.
Lamang tapai Minangkabau
Lamang tapai is one of the typical snacks from Minangkabau with a legit taste. The basic ingredient used to make this tapai lemang is glutinous rice.
The cleaned glutinous rice will be cooked with coconut milk and then put in a bamboo. Then the bamboo is burned until the glutinous rice is cooked. This snack has a unique taste.
You will be able to feel the pleasure even more by enjoying this food with black glutinous rice tape. This food will usually be one of the typical snacks of the month of Ramadan. It tastes a little sweet and also sour because it's enjoyed with a special tape.
Lompong sago Minangkabau
Lempong sago is also very mandatory to try if you are in the Minangkabau area. This food is made from sago base which is added with other ingredients such as banana kapok, grated coconut and brown sugar.
The sago will be wrapped together with other ingredients then baked until cooked. This food tastes so chewy, sweet and savory that it is very capable of shaking the tongue of its connoisseurs.
The aroma of banana leaves will come out a lot because of the way it is cooked by roasting. Lempong sago will be even more delicious if enjoyed when it is still warm.
Gulai itiak Minangkabau
Gulai itiak or in other languages gulai bebek is also one of the typical Minangkabau foods. You can enjoy this special gulai when you are in Minangkabau.
The duck used as a basic ingredient is a duck whose age is still about 6 months. The texture of the duck meat is still very strong so that if cooked, it will feel soft on the tongue.
This culinary does make a different impression from ducks. Usually the duck cooked in the restaurant is old duck so it tastes tough but this duck is very tender so it is different from others.
Minangkabau kampiun porridge
Bubur kampiun will complete your trip while in minang kabau. This food is a very distinctive porridge because the ingredients used are more varied, such as marrow porridge, white glutinous rice, black glutinous rice porridge, candil porridge, mung bean porridge, sweet potatoes, banana compote and cloth.
All the ingredients will be made into one and then steamed together so that 6 delicacies will be felt in one meal. The resulting taste of some of these types of porridge makes this food very unique.
This porridge is classified as a food whose manufacturing method is quite complicated. You can find this food easily when the month of Ramadan has arrived.
Sala lauak Minangkabau
Sala lauak is a food that is also very special from the Minangkabau area.
The ingredients used to make this food are fish made like meatballs, meatballs will usually be cooked by boiling or steaming but these foods are cooked by frying.
This culinary will produce a savory, crispy taste and so fragrant aroma because it is made from fresh fish ingredients. You will really like this food as a snack or even can also be used as a side dish.
Palai rinuak Minangkabau
The next Minangkabau specialty is Palai rinuak. This food is similar to fish pepes but typical of Minangkabau. The darsa material used to make these pepes is rinuak fish or which has a shape like an anchovies.
This fish is very easy to find in maninjau lake so it will be very typical of the people around the area. The fish will be pepesed with special spices and then added grated coconut to make it taste even more savory.
After that the fish is wrapped in banana leaves and then it will be pepesed until cooked. If the community does not have ripple fish, the fish will be replaced with anchovies.
Minangkabau balado jerky
Jerky balado is also one of the typical Minangkabau foods. This food is already very famous in many regions in Indonesia. The deliciousness is well known so if you are in Minangkabau, don't miss this one food.
Jerky made from beef fish ingredients that are processed in such a way will then be cooked with a very delicious and slightly spicy balado seasoning. You can enjoy this culinary along with warm white rice to make it taste even more delicious.
Satay padang Minangkabau
Sate padang adalah makanan yang tidak kalah dengan makanan khas Minangkabau lainnya. Makanan ini sangat wajib untuk dicoba jika sedang berada di Sumatra barat. Sate ini berbeda dengan sate pada umumnya karena bumbunya bukan dengan kecap dan bumbu kacang melainkan dengan kuah kaldu yang kental dan juga kaya akan rempah. Tekstur dari sate ini sangat pas dan juga semakin lengkap dengan bumbu pelengkapnya yang disiramkan.
Itulah dia makanan khas Minangkabau yang sebaiknya jangan sampai anda lewatkan ketika sedang berkunjung ke Sumatra barat.
Makanan tersebut memiliki rasa yang begitu menggoda dan juga memiliki rasa yang kaya akan rempah.
Banyak dari wisatawan yang senang berburu kuliner tersebut apabila berkunjung ke Minangkabau.
Anda bisa menikmati dan membuktikan sendiri betapa makanan dari Minangkabau tidak kalah dengan makanan khas daerah lain yang ada di Indonesia.
Sumber: 10 Makanan Khas Minangkabau dan Penjelasannya (makananoleholeh.com)
0 komentar:
Posting Komentar